Mlieko, nepriateľ alebo dobrý kamarát?
Na dobrú investigatívu
treba mesiace a mesiace príprav, zisťovania náležitých detailov,
komunikáciu s úradmi, ktorým odpoveď trvá niekedy aj pár týždňov. Do
investigatívy môžeme pridať aj svedkov či účastníkov istej kauzy. Taktiež
samotný výber skúmaného prípadu nie je jednoduchý, trvá najmenej týždeň.
Zodpovedný novinár si pripraví osnovu s hlavným a vedľajšími bodmi,
ktorým by sa chcel venovať. Pri vypracovávaní osnovy môže prísť na to, že nemá
dostatočné množstvo bodov, alebo naopak, musí isté veci obmedziť, respektíve
ich spomenúť okrajovo, aby mal priestor pre hlavnú, dôležitejšiu tému.
V prípade, že by autorovi článku téma úplne nesadla a nie je poverený
napísať ju, proces s výberom témy a osnovy sa opakuje. Nakoľko
nie som žurnalistka, ktorá má na napísanie investigatívneho článku pol roka,
rozhodla som sa dokázať niečo čo
ovplyvňuje myseľ a životy ľudí, no nie je to nezákonné. stále to bude
svojím spôsobom investigatívny článok, nakoľko slovo investigatívny je
v preklade pátrajúci, vyšetrujúci odhaľujúci nezákonné veci.
Ako hlavný bod celého článku som si zvolila veľmi
diskutabilnú tému. Mlieko. Je mlieko priateľ ľudského organizmu alebo skôr
nepriateľ? Podľa jedného článku na internete by sa mlieko nemalo piť.
„Kontroverzná téma – mlieko. Piť, či nepiť mlieko?
Z môjho pohľadu – určite skôr nie,
ako áno. Mlieko má príliš veľa negatívnych vplyvov na náš organizmus, a veľmi
málo pozitívnych. Mliečne výrobky majú silný prekysľujúci účinok, zahlieňujú
organizmus, sú chemicky upravované a výrazne zanášajú hrubé črevo a pľúca.
Ľudia, ktorí trpia akýmikoľvek dýchacími problémami (astma, zahlienenosť, časté
nádchy…), či kožnými problémami (akné, ekzém, psoriáza…), by mali vylúčiť
všetky mliečne výrobky zo svojho jedálnička. Mlieko sa považuje za bohatý zdroj
vápnika, avšak v skutočnosti telo dokáže tento vápnik využiť len z malej časti.
Mlieko totiž obsahuje aj síru. A čím viac jej konzumujeme, tým viac dochádza k
uvoľňovaniu vápnika z kostí, čo má za následok ich lámavosť. Okrem toho, mlieko
obsahuje laktózu, na ktorej štiepenie je potrebný enzým – laktáza. Tá
prirodzene s vekom klesá. Preto má veľa ľudí laktózovú intoleranciu.“ (zdroj https://www.slovenskypacient.sk/peter-planieta-pit-ci-nepit-mlieko-skor-nie-ako-ano/)
Ak by naozaj
mlieko malo taký zlý účinok ako opisuje tento úrivok článku, tak by asi lekári
neodporúčali piť ho. Pred dvoma rokmi som sama mala veľké problémy s kĺbmi
a kosťami. Hlavným zdrojom môjho liečenia bolo odporúčanie lekárky, aby
som pila mlieko. Samozrejme dostala som aj
niekoľko liekov, ktoré potrebovali
na užitie mlieko. A čuduj sa svete veľmi mi to pomohlo.
Podľa českých vedcov (zdroj: https://zdravi4u.cz/pravda-o-mlecnych-vyrobcich/)
by sa mlieko malo úplne vysadiť a malo by sa nahradiť potravinami, ktoré
tiež obsahujú vápnik ako: mrkva, listová
zelená zelenina, pór, pažítka, petržlen, kapusta, špenát, koreňová zelenina,
kyslá kapusta, fazuľa, šošovica, mak, sezam, tekvicové semienka, sójové
výrobky, tofu, orechy, ale i ryby, vajcia. Ja sa teraz pýtam, ak máme namiesto
pitia mlieka jesť tieto produkty, ako máme pripravovať šošovicovú polievku
napríklad, ktorá sa tiež pripravuje z mlieka. Alebo je rozdiel medzi
tepelne upraveným mliekom a čistým. Pretože aj mlieko, ktoré predávajú
supermarkety a akékoľvek potraviny sú ošetrené ohrevom. To že sa ešte raz
prevarí neznamená, že sa dané vitamíny vyhubia. Predsa aj naše staré mami
vedia, že to neplatí ani pri zelenine, ktorá sa dáva do polievky.
Už vyššie spomenutí český vedci tvrdia, že konzumáciou mlieka
sa vytvára hlien v oblasti čriev, pľúc dutín a iných orgánov. Práve
tomuto hlienu pripisujú príčinu vzniku alergií na mlieko prevažne u malých
detí, pretože ich matky kŕmia výživovými jogurtmi, namiesto toho aby ostali
u kojenia či u lekármi odporúčaných náhrad, ako je Sunar.
V minulosti mnoho detí odmietalo matkino mlieko, alebo matka mlieko
nemohla mať, tak museli byť kŕmené alternatívou materského mlieka. 90% týchto
detí nie sú alergické na laktózu, a konzumujú mlieko alebo mliečne výrobky
na dennej báze.
Vedci ktorí skúmali závažnosť tohto hlienu taktiež prišli na
problém v oblasti diét. Ľudia, ktorí držia diéty za cieľom schudnúť
obmedzia príjem mliečnych výrobkov iba na nízkotučné jogurty a syry. Podľa
vedcov sa ľuďom nedarí schudnúť práve preto, že sú napriek obmedzeniu
zahlienení. Osobní tréneri tvrdia, že bielkoviny
sú jedným zo základných kameňov pre budovanie svalovej hmoty a kvalitného
svalového tkaniva a mliečne výrobky predstavujú účinný spôsob ako ich prijať
dostatočné množstvo za „lacný peniaz“. V
porovnaní s inými bielkovinami napríklad z mäsa alebo strukovín, pričom mäso je
porovnateľne drahšie a strukovín by sme museli prijať niekoľko násobné
množstvo ako mliečnych surovín. mliečne výrobky sú
potrebné pretože obsahujú vysoké množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré pomáhajú
pri naberaní svalovej hmoty. Túto výhodu ocenia hlavne ľudia, ktorí majú
problém s naberaním tejto hmoty.
Lívia
Hlavačková vo svojom blogu v článku Mlieko je nevinné zo zločinu
„zahlieňovania“ píše: „hlien tvoria v dýchacích cestách
pohárikovité bunky a podslizničné žľazy non-stop. Je to väzká soploidná
tekutina najmä z vody a glykoproteínov. Obsahuje aj antiseptické
enzýmy ako lyzozým, protilátky a rôzne soli. Jeho hlavnou úlohou je
ochrana pred baktériami, hubami a vírusmi a tiež prachom, nečistotami
či alergénmi. Pri zápale alebo pri podráždení sliznice sa jeho tvorba
reflexívne zvyšuje a môže byť hustejší a inej farby. Hlien ako taký
je však len príznak, nie problém sám o sebe. Presvedčenie, že na tvorbu
hlienu v dýchacích cestách vplýva aj mlieko, je veľmi staré. Dá sa
vystopovať do 12. storočia k lekárovi, filozofovi a právnikovi menom
Moše (Moses) Maimonides, ktorý vyznával Galenovské učenie o šťavách.
Spomína ho aj tradičná čínska medicína.“(zdroj: https://dennikn.sk/blog/5108/mlieko-je-nevinne-zo-zlocinu-zahlienovania/)
Výskum
spred takmer 25 rokov preukázal, že mlieko je placebo s negatívnymi
účinkami. Ako prišli k danému zisteniu? Vedci vybrali 51 dobrovoľníkov,
ktorých nakazili rinovírusom. Úlohou „pokusných králikov“ bolo 10 dní
konzumovať mlieko a zaznamenávať zmeny v dýchaní. Okrem toho mali
všetky použité vreckovky zabaliť do uzatvárateľného sáčku. Na konci výskumu
vedci odvážili všetky vreckovky. Teória o mliečnom zahlieňovaní sa
nepotvrdila. Váha vreckoviek všetkých dobrovoľníkov bola rovnaká. Našlo sa však
pár jedincov, ktorí sa vďaka poznaniu o akým výskum išlo sťažovali na
zdanlivo väčšie množstvo hlienov a kašľu.
V mojom
prípade som nikdy tejto teórii neverila a ani sa nechystám. Celý život som
pila mlieko každý deň a popri tom konzumujem aj iné druhy mliečnych
výrobkov. Do dnešného dňa som nespozorovala žiadne zmeny. Počas výskumu na môj
článok som otestovala spomínanú teóriu na 6 ľuďoch a z toho len jeden
sa sťažoval, že má väčší problém celkovo stráviť mlieko teraz ako mal
v detstve. Preto aj napriek údajnej škodlivosti sa nechystám vylúčiť
mlieko ani mliečne suroviny zo svojho jedálnička.
Komentáre
Zverejnenie komentára